Mikrofoner spiller en viktig rolle i det daglige livet. Vi kan snakke med nesten alle i verden ved hjelp av våre smarttelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner. Vi kan til og med gi våre smarte enheter teknologiinstruksjoner i hjemmet, bare ved å snakke med de. Men denne kraften og bekvemmeligheten betyr ofte at mikrofoner må stå på - noe som betyr at alt er tatt opp, inkludert det vi ikke sier direkte til mikrofonen.

For å utvide, klikk på bildet.

Smarte hjemmehøyttalere

I for mange tjenester ofres personvern i bytte for gratis tilgang til en tjeneste. Amazon Echo og Google Home-høyttaleren lytter hele tiden etter utløserordene på det som fortelles, i påvente av en instruksjon - hver enhet registrerer kontinuerlig samtaler i samtaler i beredskap. Hvis utløserordet ikke brukes, slettes bunten.

Det er verdt å merke seg at der hvor opptagsordet oppdages, beholdes innfangede snippets for alltid - selv om du sletter dem fra kommandoboken. Sjekk gjerne din egen myactivity.google.com og du kan bli svært overrasket hva du finner der.

Smarttelefon Apper

Moderne smarttelefoner inneholder også en stemmeaktivert assistent, vanligvis Google Now eller Apples Siri. Når de er aktivert, tar disse lydassistentene også opp og lagrer instruksjonene dine, behandler den oppfangede lyden på samme måte som smarte høyttalere gjør.

De faktiske appene du installerer på telefonen din, kan også trenge tilgang til mikrofonen. Normalt vil du bli bedt om å tillate tilgang, men hvis du velger å blokkere mikrofonen, kan du kanskje ikke få bruke tjenesten. Hvis du er bekymret for hvordan dataene dine samles inn og brukes, bør du lese appens vilkår for bruk før du godtar.

Laptoper og PCer

Apper som Skype og FaceTime trenger tilgang til mikrofonen din - ellers kan du ikke chatte med kontaktene dine. Ingen av disse tjenestene registrerer eller lagrer vanligvis dine data, selv om Google Hangouts overvåker hver samtale for å lage "smarte" forslag. Det er uklart om disse dataene beholdes av Google, men dømmer etter deres generelle vilkår for bruk, ville det være uvanlig om de ikke gjorde det.

Hva med hacking?

Hver Internett-tilkoblet enhet er i fare for hacking. Cyberkriminelle kan bruke mikrofonene som er innebygd i bærbar PC eller smarttelefon, for å samle sensitive data om deg, for eksempel passord. I teorien kan de til og med registrere personlig informasjon som de senere bruker til å utpresse deg.

Nylige lekkasjer tyder på at den amerikanske regjeringen har utviklet et verktøy for hacking av SmartTVer, eksempelvis, slik at de kan overvåke og registrere nærliggende samtaler. Hvis regjeringen kan gjøre det, kan også kriminelle gjøre det.

Selv om hacking av smarttelefon og smart enheter øker, er PCene og bærbare PCene de enkleste målene for hackere. Og fordi vi sjelden slår av datamaskiner lenger, er de perfekte for "eavesdropper'e" som er ivrige etter å få tak i sensitiv informasjon.

Det er verdt å merke seg at myndighetsovervåking av mikrofonene dine kanskje ikke er ulovlig. De har lov til å få tilgang til systemene dine hvis de for eksempel undersøker kriminell aktivitet eller terrorisme.

Hvordan beskytte deg selv

Forhindring av at mikrofonene dine blir misbrukt, er avhengig av to ting: Installert anti-malware verktøy for å blokkere hackere, og bruke sunn fornuft - vær kritisk til appene du installerer og bruker.

Du må være spesielt oppmerksom på programmene du gir tillatelse til å få tilgang til mikrofonene dine. Hvis du merker at mikrofonene dine brukes uten tillatelse, kan det bli et alvorlig problem.